EDMUND VAN VUUREN SPEAKING AT THE CONCLUSION OF THE DA’S NATIONAL EDUCATION CAMPAIGN, GELVANDALE, PORT ELIZABETH

It is indeed an honour to address you at this very auspicious occasion with the conclusion of the National Education Campaign of the Democratic Alliance. I have identified a number of problematic issues that have a detrimental effect on attaining quality education in the Eastern Cape. Allow me to name a few and show to you how this incompetent Department of Education is failing our people.

Do you agree with me that the majority of our schools in the disadvantaged areas of the Eastern cape are dysfunctional? Do you agree with me that most positions within the Department of Education are filled by people that are not fit for purpose? Do you agree with me that the majority of education officials do not know how to interpret or apply the South African Schools Act in order to effect a better and quality education for all? Are you as parents happy with the dilapidated state of our schools?

This Department of Education is failing all of us in not providing our people with the best opportunities to achieve their goals. Education, people, is the foundation for a better and brighter future. DO YOU AGREE – TO OBTAIN A BETTER EDUCATION, LETS US GET RID OF THIS ANC GOVERMENT AND LET US GO IN MASSE TO THE POLLS NEXT YEAR TO PROVE OUR POINT. LET US TAKE CHARGE OF THIS METRO AND SHOW THE WORLD HOW THINGS SHOULD BE DONE. WE WILL APPOINT PEOPLE THAT ARE FIT FOR PURPOSE INTO POSITIONS AND NOT CREATE JOBS FOR PALS.

I wholeheartedly concur with my colleague, James Lorimer, the Shadow Deputy Minister for Basic Education and the National Deputy Spokesperson for the DA on Education, that the ills caused by SADTU within our schooling system should be addressed and persued in order for sanity to prevail in our schools.

However, our role as legislators is to vigorously oversee the execution of the functions and responsibilities of the Department of Education and to whether they adhere to their core function, namely to provide quality education for all all the time and not some of the time. It is indeed correct to attack Sadtu, but we must not loose sight of the fact that if you have a useless Department of Education, you will also get useless teachers. An effective Department will produce effective teachers, who will ultimately open the doors towards quality teaching and learning. EDUCATION IS THE FOUNDATION FOR OPPORTUNITIES – BETTER EDUCATION CREATES OPPORTUNITIES FOR A BETTER FUTUTURE.

When I attended Primary school and High school we did not have highly qualified teachers – in fact some of them were under-qualified for the work at hand. BUT WERE THEY COMMITTED!!! The results were often more than astounding! The modern tendency on focusing on better qualifications will come to nought if those very same teachers lack passion and commitment for their profession. What is the use of having the best ammunition, but lacking passionate and committed soldiers. DO YOU AGREE WITH ME?

Therefore I want to make a passionate plea for re-opening teacher’s traning colleges where these values can once again be instilled.

We in South Africa have an obsession to change those things that work and that have stood the test of time. STEM JULLE SAAM MET MY? Die Anc het alles wat gewerk het in die onderwys afgebreek en verander. Ons kinders sit in oorvol klasse sonder enige gehalte handboeke. Inspekteurs doen nie meer hul werk soos in die verlede nie. IS DIT REG? HOE VERANDER ONS DIT? STEM VIR DIE DA IN VOLGENDE JAAR SE VERKIESING. Ons het nou net mooi genoeg gehad van hierdie onbevoegde amptenare. Gehalte onderwys word van ons weerhou, want hulle weet dat onderwys is die grondslag vir geleenthede. Aan die ouers hier vandag, ondersteun julle skole en kinders. Gee aan jou kind die geleentheid en ondersteuning om sy skoolloopbaan te voltooi sodat hy of sy ‘n beter toekoms kan het. Hierdie Departement van Onderwys sal dit nie vir jou doen nie. Jy sal self jou kind moet aanspoor, elke dag skool toe stuur en belangstelling toon in dit wat hy of sy op skool doen. Doen jy nie dit nie dan ondersteun jy hierdie ANC regering in die afbreek van ons kinders. BELOWE JULLE MY DAT JULLE “committed” gaan wees ten opsigte van julle kinders se opvoeding. Stem julle saam dat dit die regte ding is om te doen. Stem julle saam – Education is the foundation for a brighter future

The lack of political will in this Province leads to a great number of things that have gone wrong. A perfect case in mind is the discrepancy between the matric results of the different population areas. In 2008 the matric pass rate in the former model C schools was a formidable 95.9%, the Northern Areas stood at 73.1% and for the Township schools a dismal 49.9%. in 2009 the figures are 94.4%, 71.04% and 45.8% respectively.

Why then is there such a great disparity between the best and the worst. One of the possible reasons could be that union members in Township schools are at liberty to attend union meetings in school time – leaving hundreds of learners leaderless and rudderless – and the Department of Education does absolutely nothing but promising to act – year after year – IS THIS FAIR? WHAT DO YOU SAY? This Department is failing our children – Education is the only vehicle that will take our children to a brighter future – DO YOU AGREE!!

Ek wil vandag vir elke onderwyser wat ‘n rol in my vorming gespeel het, dankie se. Elkeen van ons hier vandag, is naas sy ma, groot dank verskuldig aan sy of haar onderwysers wat vir sy sukses verantwoordelik is. Onderwysers en die onderwysstelsel is die ruggraat van enige samelewing. Hulle behoort as sulks erken te word. ‘N goedontwikkelde onderwysstelsel lei tot goed ontwikkelde landsburgers wat uiteindelik lei tot ‘n goedontwikkelde land. Hoe lyk Suid Afrika se toekoms? Duister!! Duister, want ons onderwysstelsel is in ‘n moeras vasgevang

Vandag wil ek spesifiek op die stand van sake in die Oos-Kaap fokus. Skole gaan gebuk aan ‘n gebrek aan befondsing. Die Departement van onderwys maak lee beloftes van wanneer skole se toegekende fondse aan skole betaal sal word, maar tog moet skole maande daarvoor wag. IS DIT REG? Intussen verwag u as ouer dat die onderrig van u kind onverpoos voort moet gaan. U is ook seker daarvan bewus dat skole in spesifieke groepe, die groot word is kwintieles, ingedeel is waarvolgens hul befondsing dan bereken word. Feitelik al die skole in die noordelike area val in die groep wat die minste befondsing kry. Ons mense sukkel alreeds om ‘n bestaan te voer, hoe kan hulle nog volle skoolgelde betaal om te verseker dat die skool fondse het om sy daaglikse uitgawes te dek.

Ja-nee, dit terwyl die kinders van hulle wat die wette maak in privaatskole sit wat duisende rande per jaar kos. HET U OPGELET HOEVEEL HANDBOEKE U KIND HET? NIKS? NIKS?NIKS? IS DIT REG? Skole kry mos nie meer die goed nie – die oos-kaap het mos nie geld nie. Dit is ‘n duidelike voorbeeld van onderrig ontneem – EDUCATION IS THE FOUNDATION FOR OPPORTUNITIES – DO YOU AGREE!!

Die DA het nog altyd, en sal nog altyd hom beywer vir ‘n beter toekoms vir al die inwoners van ons land. Ek wil vandag hier vir almal die versekering gee dat vir so lank as wat daar ongeregtigheid is, ons met elke vessel van ons bestaan daarteen sal veg totdat elkeen in hierdie land met onverbloemde trots sal kan se: EK DANK MY GOD DAT EK ‘N SUID AFRIKANER IS. Ek dank u almal. VIVA DA VIVA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *